Başlangıç Noktası

Tango, öngörülemeyen bir dans.

Dünyanın her yerinde her gün binlerce insan, biri diğeriyle hiçbir zaman aynı olmayan ve olamayacak olan bu belirsizliklerle dolu deneyim için pistlere koşuyor.

Tangoda her dans biricik. Tümüyle doğaçlama yapıldığından, o an‘da edilen dansın bir tekrarının olmayacağını biliriz. Bu bize, yaşanan her anın nadide olduğunu ve tadını çıkarmamızı salık verir.

Tango, eğer doğru anlayabilirsek; hayat için çok değerli bir rehberdir.

Aleksandra Mazur – by Unsplash

Tangoda tarafların pistte buluştuğu ilk an, başlangıç noktasıdır. Bir başka deyişle 0 (sıfır) noktası. Ayaklarımızın yan yana ve karşılıklı konumlandığı bu an, yeni başlayacak olan hikayenin ilk an’ıdır ve taraflar belirsiz bir hikayenin eşiğinde oldukları, birbirlerine son an’a kadar özenle yaklaşacakları, birbirlerini dikkatle dinleyecekleri ve birbirlerinin ihtiyaçlarını gözetecekleri konularında hemfikirdirler. Ve dans boyunca her adımdan, bir diğerine geçerken ayaklar mutlaka ve mutlaka başlangıç noktasına temas edeceklerdir. Bu çok değerli bir hatırlatmadır: Her an, yeni bir an’dır. Bu sebepledir ki, adımlar boşa sarf edilemeyecek kadar değerlidir. Her adım çok değerlidir.

Dansa bu özenli niyetlerle başlarız. Adımlar gelir ve geçer; adeta akan bir nehirdeyizdir.

Mark McGregor by Unsplash

Meşhur Kadın Kokusu filmindeki unutulmaz tango sahnesi  öncesinde Al Pacino’nun dediği gibi:

‘Tangoda hata olmaz’

Zen ustaları, başlangıç zihninden bahsederler. Herhangi bir şeye takılı kalmayan bir zihin geliştirmenin önemine dikkat çekerler. Zen’de her an, her nefes taze bir başlangıçtır. Tango da aynı şekilde hep başlangıç zihninde olmamızı ister. Bundandır bir adımdan diğerine geçerken mutlaka başlangıç noktasına uğramamız…

Dans boyunca engellerle ya da beklenmedik durumlarla karşılaşmak çok olasıdır; çünkü aynı pistte tanıdık tanımadık pek çok insan bir arada dans etmektedir. Dans edenler, her şeyin farkındadırlar ve hiçbir şeye takılı kalmazlar. Çünkü aslolan danstır. Karşımızdaki kişiyle daha önce defalarca dans etmiş olsak da, yıllardır tanıyor olsak da ya da ömrümüzde ilk kez karşılaşıyor olsak da fark etmez; her dansta ve dansın içindeki adımlarla hep taze bir başlangıç yaparız.

Adımlar adımları kovalar ya da nefesler nefesleri…

Kaygan bir zeminde, belirsizliğin kollarına atıveririz kendimizi…

Peter Forret – 2011

Eğer doğru anlayabilirsek; tangonun, yaşama çok benzediğini keşfederiz.

Tango, bizi daima başlangıç noktasına taşır. Belki de hayat yolculuğumuzun da bize anlatmaya çalıştığı budur.

Elif – 2 Ekim 2022

11 Ekim’de başlayacak olan İlişkide İletişimde Tango eğitimlerine katılmak için, aşağıdaki bağlantı üzerinden kayıt yaptırabilirsiniz.

https://www.umaylayasam.com/egitim/iliskide-iletisimde-tango/ 

You may also like