Özbakım rutini neden önemlidir?

Photo from Canva

 

Sürekli tekrar ettiğimiz şeyler, anlayışımızı şekillendiriyor. Anlayışımız davranışlarımıza yansıyor.

Zarafetin de çok özetle düşünce, söz ve eylemlerimizden yansıyan bir oluş hali olduğundan söz edebiliriz. Bu açıdan baktığımızda rutinleri çok önemsiyorum.

Bir eğitimde katılımcılardan biri, rutin sözcüğünün kendisinden bile rahatsız olduğundan bahsetmişti. Bunu, sürekli aynı şeyleri yaşamanın monotonluğu olarak duyuyordu çünkü. Ben ise, rutinlerin çok değerli olduğundan, hatırlamamızı sağladığından, farkındalığımıza ve hem kendimizle hem de başkalarıyla olan ilişkilerimize katkı sağladığından söz ediyorum..

Yaptığınız bir şey size keyif veriyorsa, öz bakımdır.

Kişinin kendine iyi gelen şeyleri yapmasına öz bakım diyebiliriz. Bir başka deyişle, yaptığınız bir şey size keyif veriyorsa, öz bakımdır. Bu nedenle öz bakım dendiğinde sadece kozmetik bir süreçten bahsetmemekteyim. Her ne kadar yaygın anlayış bu yönde olsa da ya da paylaştığım görsellerin bu fikri akla getirebilme ihtimali varsa da, öz bakım bununla sınırlı değil.

Farkındalıkla, keyfini çıkararak içilen bir bardak çay, doğada yapılan bir yürüyüş, özenle hazırlanan bir yemek, bitkilerle ilgilenmek, yüzmek, bir öğle uykusu, çıplak ayakla çimlere basmak.. hepsi öz bakım kapsamında değerlendirilebilir.

Burada kritik nokta, size iyi gelen bir şey olması ve o şeyin özenle yapılması. Dikkatin yapılan şeyde olması.

Öz bakım rutini ise, kişinin kendine iyi gelen şeyleri yapmayı sürekli hale getirmesi, buna düzenli zaman ayırması oluyor. Kendini önemsemeye vakit ayırmanın sürekli olması önemli çünkü rutinler, hatırlamamızı ve deneyimin sağladıklarını edinebilmemizi sağlıyor.

Hatırlamak

Öz bakımı rutine almanın avantajlarını yaşamımda deneyimledim ve erteleme bariyerine takılmak dışında bir engel olmadığını gözlemledim.

Bir keresinde bir arkadaşım, güzel olana erinmek olmaz demişti. Sanırım o da birinden duymuş. Erinmek; kısaca üşenmek demek. Sözlükte ise şöyle yazıyor:

” Kendinde bir gevşeklik duyumsayarak bir işi yapmaya eli varmamak ”

Kendimizi önemsemek değerli, güzel ve anlamlı.

Bir şeyi eğer içinde bir anlam bulabiliyorsak, rutine bağlamamız kolaylaşıyor. En azından erteleme bariyerini aşabiliyoruz. İlk adım hatırlamak çünkü hatırlayabildiğimizde anlam ile temas edebiliyoruz.
Hatırlamak için anlama başvuruyoruz; ardından rutine bağlıyoruz ve sonrasında bu bizim normalimiz haline geliyor.
Güzel bir şey yaptığımıza ikna isek; – ki kendimizi önemsemek değerli, güzel ve anlamlı – buna üşenmiyoruz; ertelemiyoruz.

Öz bakımın normalimiz haline gelmesi, kendimizle farkındalıkla ilişki kurabilmemiz anlamına da geliyor. Zamanın bir yerinde, sadece kendimizle meşgul olmaktan bahsediyorum. Bir es vermekten, bir aralık yaratmaktan, kısacık bir zaman dilimi de olsa, diğer meşguliyetlerimize dur demekten söz ediyorum. Düşünmesi bile içimde ferahlıkla beraber neşe hissi getiriyor.

Farkında olmak, deneyimle – o sırada her ne ile ilgileniyorsak – temas etmemizi sağlıyor. Deneyimden gelen faydayı da ancak bu şekilde alabiliyoruz. Farkındalıkla temas etmek, özenli olmamıza yol açıyor. Özen ise, zarafete açılan kapıyı aralıyor; en değerli anahtarımız.

Özenle yapabilmek ise; yavaşlamayı, durabilmeyi, dikkati o şeye verebilmeyi gerektiriyor.

Kendisi için özenli olan, nesnelere karşı, başkalarına karşı ve en nihayetinde yaşama karşı özenli olabiliyor. Öz bakım rutini, bizi özene taşıyor ve zarafetimiz, rutinlerden besleniyor.
Özen üzerine yazmaya devam edeceğim.

#zarafeteğitimleri

Not: Zarafet eğitimlerinin 2021 yılı gruplarına katılım sona erdi. Bundan sonraki ilk grup 2022 Ocak ayında ve yüz yüze olacak. Şimdilik Perşembe günleri, gündüz saatleri düşünüyoruz. Katılmak için zarafetegitimleri@gmail.com adresine e-posta gönderebilirsiniz. Online grup yine hafta içi akşam saatlerinde olacak. Buradan ve Instagram üzerinden duyuracağım.

Instagram: https://www.instagram.com/zarafetegitimleri/

 

You may also like