Solmayan çiçek

Oscar Helgstrand – Unsplash

 

Anlamaya ihtiyaç var:


▪️Güzel olmak zorunda değilim.
▪️Güzel olmak, yerine getirilmesi gereken bir görev değil.
▪️Çalışırsam, çabalarsam, didinirsem, uğraşırsam elde edeceğim bir ‘başarı’ değil.
▪️Beğenilmem gerekmiyor.
▪️Her zaman ve herkes için güzel olmak mümkün değil.


Hatırlamaya ihtiyaç var:


◾️Her an yaşlanıyorum.
◾️Beden yaşlanıyor, değişiyor.
◾️Sonsuza kadar solmadan kalan bir çiçek yok.
◾️Güzellik, sandığım gibi olmayabilir.
🥀
Zarafet eğitimlerinde ilk konu başlığımız ‘Güzellik’.
Bu kavramı irdeliyor, anlayışımızı görmeye çalışıyoruz.
Beğenilmek, onay almak uğruna ortaya koyduğumuz çaba ve fiziksel güzelliğe yaptığımız yatırımların, üzerimizde yarattığı baskıyla, yorulduğumuzu; dolayısıyla gerginliğimizi ve hatta öfkemizi fark edebiliyoruz.
Ve devamında bunun nasıl bir pranga olduğunu, bizi sadelikten, dinginlikten uzaklaştırıp; nasıl da zinciri açacak anahtarı kendi ellerimizle başkalarına verdiğimizi görebiliyoruz.
Bu mümkün olduğunda, güzellik diye ‘kabul ettiğimiz’ algıyla yüz yüze gelip, açıklıkla değerlendirerek; ‘bir şeylerin sandığımız gibi olmayabileceği’ ihtimaline açık hale gelebildiğimizde; zarafeti çalışmaya başlayabiliyoruz.
Ve böylece, sonsuza kadar süreceğini, değişmeden var olacağını “zannettiğimiz” durumlar için çabalamak yerine; düşünce, söz ve eylemlerimize odaklanmayı seçebiliyoruz.
🥀
Zarafetin, giydiklerimizle, makyajımızla, görgü kurallarını harfiyen ezberlemekle; birisi ile tanıştığımızda el sıkışmanın inceliklerini öğrenmekle ilgisi olmadığını; ne yapacağımızdan çok nasıl yapacağımızın önemini anlamaya ve tüm bunların, anlayışımızdan beslendiğini görebilmeye ihtiyacımız var.
İşte ancak o zaman, ilk kez tanıştığımız birisiyle el sıkışırken gözlerine bakabiliyor, adını duyabiliyor, içtenlikle selamlayabiliyor ve özenli bir iletişim kurabiliyoruz ve tüm bunlar görgü kurallarını bildiğimizden değil; zarafetin kaçınılmaz bir sonucu olarak kendiliğinden uyguladığımız adımlar oluyor.
Zarafet ezberlenen bir şey değil; öğrenilebilir denebilir belki; ama en doğrusu keşfedilebilir.
Ve bu her zaman, herkes için mümkün görünüyor.
#zarafeteğitimleri 

You may also like